Medicare Card

Nästa omgång studenter som börjar på Martin College i juli/augusti 2011 har nu börjat maila mig med lite funderingar och frågor inför deras resa - vilket jag tycker är superkul! Har ni några funderingar eller frågor är ni mer än välkomna att maila mig på [email protected] .

Jag kom på idag en viktig sak som alla svenska studenter som åker till Australien bör tänka på, och det är Medicare Card. Även om ni är försäkrade via CSN och IF etc. så kommer inte det att räcka sen när ni väl är i Australien. Vadän alla andra säger. Det som händer är ifall ni skulle t.ex. gå och bryta benet här i Sydney och måste åka till sjukhuset och få det gipsat, så är risken väldigt stor att ni måste ligga ute med en stor summa pengar för sjukvård tills ni sedan får tillbaka det från erat försäkringbolag i Sverige. Med ett Medicare Card så behöver ni inte oroa er för det.

Det ni gör är att gå till närmaste Medical Center (finns i princip överallt) och tar med:
-Pass
-Visum
-European Health Insurance Card/ Europeiskt sjukförsäkringskort
 (ni vet det där blåa kortet. Om ni inte har det så tar det 10 dagar att beställas online, och det är gratis. Se nedan för länk.)

Sedan skickar de hem erat Medicare Card till er adress och ni behöver inte oroa er ifall olyckan skulle vara framme!

Här beställer ni Europeiskt sjukförsäkringskort online:
http://www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands

En enklare variant är att smsa! Så här gör ni:
Sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020. Personnumret kan skrivas med 10 eller 12 siffror, med eller utan mellanslag och bindestreck. Du får en bekräftelse på att Försäkringskassan tagit emot din beställning.


Även om det står att det endast gäller i Europa så är det det kortet dom frågar efter när man ansöker om Medicare Card här i Australien. Bara så att ni vet.


            


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0